Književna suradnja s Lendavom / večer poezije

Lendava

U srijedu, 5. lipnja 2019. u 19 .30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, održat će se predstavljanje projekta Književna suradnja s Lendavom / večer poezije. 

Na književnoj večeri bit će predstavljena dva autora koji žive i stvaraju u gradu Lendavi. Riječ je o pjesnicima, koji su ujedno i pripadnici mađarske nacionalne manjine u Sloveniji: Albertu Halaszu Lajošu Benceu. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Drugi dio književne razmjene održat će se najesen u gradu Lendavi.

Voditeljica književne suradnje i književne večeri: Darija Žilić

Albert Halasz rođen je 1969. u Gornjem Lakošu.  Školovao se u Sloveniji i Budimpešti, a doktorirao je iz područja etnologije u Budimpešti. Na ljubljanskom Filozofskom fakultetu stekao je zvanje docenta za opću etnologiju i za etnološku i antropološku metodologiju. Trenutno radi kao direktor Knjižnice - Kulturnog centra Lendava, a dugo godina djelovao je u medijima, vezano za mađarsku manjinu u Sloveniji. Ima više od deset objavljenih knjiga, većinom su pjesničke zbirke, te etnološka djela o Mađarima u Prekmurju. 

Lajoš Bence (1956., Genterovci) je diplomirao mađarski jezik i komparativnu književnost u Budimpešti, a 1994. je i doktorirao. Od 1989. bio je predavač i docent na Katedri za mađarski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Radio je i kao urednik i novinar u brojnim medijima, trenutno radi kao novinar u tjedniku Nepujsag u Lendavi. Piše pjesme, publicistiku, literariziranu povijest. Prošle godine u Mađarskoj je dobio prestižnu nagradu za književni rad „Jozsef Attila“.

Dobrodošli!