Pisci na Baniji: S. Baković, M. Jurčević i I. Prtenjača u Sisku

Sisak Kupa

U srijedu, 16. lipnja 2021. u 17:30 sati održat će se susret pisaca s učenicima Gimnazije Sisak.
Nastupit će Sanja Baković, Mateja Jurčević  i Ivica Prtenjača, a moderirat će prof. Vesna Rogulja Mart.
Budući da je zgrada Gimnazije Sisak stradala u potresu, gimnazijalci su svoj privremeni dom našli u Strukovnoj školi Sisak (Ulica Ivana Fistrovića 1B), u čijem će se atriju održati razgovor s mladim čitateljima i piscima.
 
-------
 
Sanja Baković rođena je u Splitu 1976. godine. Odrasla je u Bolu na Braču. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Po zanimanju je novinarka. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, studira na doktorskom studiju Etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u odnosima s javnošću u javnom sektoru na poslovima komunikacije s medijima i građanima. Surađuje u časopisu Express, piše osvrte i tekstove o književnosti i kulturi, kao i za portal www.bolinfo.hr
Poeziju je objavljivala u književnim časopisima: Stih u mreži 2, pjesnikinje iz regije, 2017/2018, ShuraPublikacije; Fantom slobode, 3/2017, Durieux, Zagreb; Riječi, 3-4/2017, MH Sisak, Sisak; Quorum, časopis za književnost“, 1-2-3/2015, Zagreb, Centar za knjigu; Tema, časopis za knjigu, 4-6/2016, Centar za knjigu, Zagreb, Tema, časopis za knjigu, 5-6/2012, Centar za knjigu, Zagreb; http://www.metafora.hr/poradanje/ (online). Čitala je i sudjelovala na pjesničkim manifestacijama kao što su Kvirinovi susreti, festival Vrisak i Kalibar, Jutro poezije, Stihovnica, s grupom Poezija otpora, na festivalu Croatia Rediviva, na tribinama Poezija u dvorištu i Poezija na živo u Booksi. Pokrenula je 2015. godine projekt Odvalimo se poezijom s ciljem povećanjem vidljivosti poezije u javnom prostoru. U Bolu na Braču je 2017. godine je uz podršku Centra za kulturu Općine Bol pokrenula pjesnički festival Odvalimo se poezijom, koji je održan do sada četiri puta.  Vodila je i vodi pjesničke tribine u okviru projekta Odvalimo se poezijom u zagrebačkom klubu Pločnik, u književnom klubu Booksa te u umjetničkom prostoru Živog ateljea u Zagrebu. Članica je grupe pjesnikinja koje djeluju pod neformalnim imenom G—rupa. Od početka 2019. godine voditeljica je programa Poezija u dvorištu (Zagreb), a od početka 2020. godine članica uredničke redakcije i tima voditelja tribine Književni petak u Knjižnicama grada Zagreba.
Objavila je knjige poezije: Plovna mjesta (Centar za kreativno pisanje, 2016) i Autobus za Trnavu (MeandarMedia, 2020).
 
 
Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu. Nagrađeni rukopis, „Paranoja“, objavljen je 2017. pod nazivom "Bijela vrata" (SKUD Ivan Goran Kovačić, Zagreb). Drugu zbirku, "Žene iz Altamire" objavila je  2019. godine (MeandarMedia, Zagreb). Pjesme je, također, objavljivala u časopisima Tema i Eckermann te na portalu FictionPlayGrounds. Piše književne kritike za više portala i časopisa. Članica je književne grupe Prirok.
 
 
Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Živi i radi u Zagrebu.
Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije ili književne sajmove.
Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Sudjelovao na dvadestak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti.
Objavio je knjige: "Pisanje oslobađa", poezija, Meandar, Zagreb, 1999., "Yves", poezija, Meandar, Zagreb, 2001, "Nitko ne govori hrvatski" (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem),
izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, Meandar, Zagreb, 2002, "Uzimaj sve što te smiruje", poezija, Meandar, Zagreb, 2006, "Dobro je, lijepo je", roman, Profil, Zagreb 2006, "Nedjeljni ručak"; drama; režija Tomislav Pavković;
praizvedena 27.12.2007. - Filodrammatica, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, "Okrutnost", pjesme, Profil multimedia, DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2010, "Kod Yvesa", knjiga priča, Profil, Zagreb, 2011, "Brdo", roman, VBZ, Zagreb, 2014, "The Hill" (engl. prijevod romana Brdo), 2015, "Tiho rušenje", roman, VBZ, Zagreb, 2017, "Bršljan", priče, Bibliofil, Zagreb, 2017, "Plivač", roman, VBZ, Zagreb, 2019, "Tišina i njezine olovke", pjesme, VBZ, Zagreb, 2020.
Za svoje je knjige dobio nagrade: Nagrada 25. Salona mladih za književnost 1998., Zagreb; Kvirinova nagrada - za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina, Kvirinovi susreti, Sisak, 2001; Kiklop - za pjesničku knjigu godine 2006., "Uzimaj sve što te smiruje", Pula; Risto Ratković - za knjigu "Okrutnost" kao najbolju pjesničku knjigu u 2009. u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji 2009. (40. Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje); Nagrada Kiklop - za "Okrutnost" - pjesničku knjigu godine 2010; Nagrada VBZ-a za najbolji roman - za rukopis "Brdo", 2014.
 
 
Vesna Rogulja Mart rođena je u Sisku 1966. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij kroatistike i južnoslavenskih filologija, a potom stekla i stručno zvanje dramske pedagodinje. Predaje na sisačkoj Gimnaziji; idejna je začetnica Zbornika učeničkih radova, koautorica brošure 90 godina Gimnazije Sisak te  monografije 100 godina Gimnazije Sisak. Objavila je niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples i planinarenje. Objavom njene knjige Ona nikada nije vidjela pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr.Tei Benčić Rimay. Odabrani tekstovi njene plesne proze dio su koreodrame Steiner/skica u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan iz 2014. godine kojom se obilježilo 120 godina od rođenja sisačkog slikara Milana Steinera. Matica hrvatska – ogranak Sisak 2016. godine izdaje novu zbirku opisne proze GRANICE, GRENZEN, SINIRLARI koja se našla i na policama austrijskih knjižnica. Obje su knjige obrađene u projektu NKČ Vlado Gotovac Sisačka književnost u zvuku. Idejna je začetnica i suvoditeljica projekta Atelje riječi/pokreta/videa kojim se u Gradskoj galeriji Striegl nizom umjetničkih radionica obilježila stota godišnjica od slikareva rođenja.
Gradska galerija Striegl ove godine pokreće biblioteku Atelje riječi u kojoj će prva knjiga biti zbirka  Diše me. Sudjelovala je na pjesničkim tribinama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad, u području odgoja i obrazovanja te kulture, dobila je broja priznanja i nagrade. S obitelji živi na rubu grada; priča, piše, pleše i planinari.